salempa

salempa

Το Σαλέπι

Το σαλέπι προέρχεται από τους ξηρούς βολβούς ειδών της οικογένειας των Ορχεοειδών. Πέρα από της θερμαντικές του ιδιότητες του ροφήματος, τα είδη που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του κατατάσσονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στα «φυτά με θεραπευτικές ιδιότητες».

Ο ιδιαίτερος τρόπος για τη σωστή παρασκευή του  αλλά και η δυσκολία εξεύρεσης πρώτης ύλης δεν επιτρέπουν την αύξηση της παραγωγής από την εταιρία, η οποία αυτή τη στιγμή προμηθεύεται δύσκολα την πρώτη ύλη μόνο από νόμιμες πηγές από το εξωτερικό. Η παράνομη συλλογή στην Ελλάδα έχει οδηγήσει σε αποδεκατισμό των φυσικών πληθυσμών, το ίδιο συμβαίνει και στη γειτονική Τουρκία. Το γεγονός αυτό βρίσκεται σε αντίθεση με τη φιλοσοφία της εταιρίας που αναζητεί τρόπους προμήθειας α΄ ύλης από ελληνικά καλλιεργούμενα φυτά. Στις παγκόσμιες εκθέσεις που λαμβάνει μέρος ακόμη διαπιστώθηκε εκτεταμένη ζήτηση από πολλούς καταναλωτές για μια «ευκολότερη»  παρασκευή του συγκεκριμένου ροφήματος, τύπου στιγμιαίου ροφήματος και η αυξημένη ζήτησή του κυρίως από ανατολικές χώρες.

Σκοπός του ερευνητικού έργου ΣΑΛΕΜΠΑ είναι η διερεύνηση της δυνατότητας καλλιέργειας ειδών της οικογένειας των ορχεοειδών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή παραδοσιακού ροφήματος «σαλέπι» και η δημιουργία από την εταιρία καινοτόμου ροφήματος σύμφωνου με τις αρχές τις αειφορικής αξιοποίησης των φυτογενετικών πόρων της χώρας μας.

Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια των εμπλεκόμενων επιστημονικών ομάδων (Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης  και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Τμήματος Φαρμακογνωσίας του ΕΚΠΑ):

  • συλλογή φυτικού υλικού από τη φύση (είδη της οικογένειας των ορχεοειδών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σαλεπιού)
  • διατήρηση του υλικού σε οργανωμένες συλλογές
  • δημιουργία μητρικού υλικού
  • μοριακός χαρακτηρισμός του αρχικού υλικού
  • αναπαραγωγή in vitro, ανάπτυξη πρωτοκόλλων πολλαπλασιασμού και δημιουργία φυτών για εγκατάσταση πιλοτικού αγρού
  • φύτευση πιλοτικού αγρού – ανάπτυξη πρωτοκόλλων καλλιέργειας
  • βελτιστοποίηση μεθόδου παρασκευής του ροφήματος σαλεπιού
  • δημιουργία επιδεικτικού πάρκου αυτοφυών αρωματικών φυτών  εκπαίδευσης / ευαισθητοποίησης από την εταιρία